Favoritlaxen


Tycker lax brukar vara svårt att variera, här hemma blir det oftast lax på saltbädd i ugnen. Efter att ha hittat det här receptet har det blivit lite av den nya favoriten, enkelt att göra och skönt med allt i en form. Lax och soltorkade tomater är dessutom en oväntat lyckad kombination!

Italiensk lax
För 4 personer:
4 x 125 g laxfilé (frysta portionsbitar utan skinn)
8-10 potatisar
10 soltorkade tomater i olja
salt
peppar
vitlök (1 klyfta eller vitlökspulver)
ruccolasallad
parmesanost

Hur gör man?

Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisarna och skär dem i klyftor. Lägg potatisen i en ugnssäker form (gärna med lite margarin i botten, så att potatisen inte fastnar). Salta och häll på lite olja. Tillaga potatisen mitt i ugnen i 20 minuter.

Skär under tiden laxen i kuber, ca 2×2 cm. Ta ut potatisen och lägg laxkuberna ovanpå, salta, peppra och krydda med vitlökspulver (använder du färsk vitlök så vänta med denna). Tillaga ytterligare 10 minuter i ugnen.

Skär tomaterna i grova bitar och blanda eventuellt med lite av tomatoljan och den pressade vitlöksklyftan. Strö tomatbitarna över lax och potatis och lägg på ruccolasallad. Riv över parmesanost.

Vill man ha sås till så passar hollandaise toppen. 



Bild: Tomat & Basilika
Orginalrecept: Allt Om Mat, nr 3 2008


Busenkla köttfärsmiddagen


Busenkel middag, pannbiff och sås i ett och utan att behöva rulla några bullar!

Basilikabiff i panna
För 4 personer:
500 g nötfärs
1 ägg
1 vitlöksklyfta
salt
peppar
2 tsk basilika (jag brukar fuska och ta hackad fryst)
1 msk koncentrerad kalvfond
ca 1 tsk soja
1,5 – 2 dl mellangrädde
10-15 körsbärstomater (eller 1-2 stora)
150 g fetaost

Hur gör man?
Blanda köttfärs, ägg, pressad vitlök, salt, peppar och hackad basilika. Tryck ut köttfärsröran i en varm stekpanna med lite margarin i och platta ut den så att den täcker hela pannan (till en stor biff). Stek några minuter innan det är dags att vända. Jag brukar dela biffen i fyra delar, för att vändningen ska gå lite lättare, men det går att vänta den hel med hjälp av ett lock. Stek några minuter och häll sedan på kalvfond, soja och grädde. Sänk temperaturen och låt puttra några minuter. Dela körbärstomaterna och tärna fetaosten och lägg på dessa någon minut innan maten tas från plattan, för att de ska bli lite varma. Garnera med basilika, gärna färsk.

Servera med pasta, gärna tagliatelle.

Bild: Tomat & Basilika


Välkommen till Tomat & Basilika!

Här kommer du hitta recept och tips, både till mat och bakning. Jag kommer även att lägga ut mina veckomenyer, så att du kan få inspiration till vad du ska laga till middag!


RSS 2.0